Správné stravování a dobré fungování trávení je základem pro vytváření postnatální energie Qi [čchi], kterou organismus potřebuje pro všechny procesy, aby bylo tělo zdravé a vitální.
Čínská dietetika vychází z přírodních principů a zaměřuje se na působení jednotlivých potravin na organismus, tzn. jakou reakci v těle po snězení vyvolají, a to zejména ve vztahu k termodynamickému působení a působení jednotlivých chutí na organismus. Ve staré Číně nevěděli kolik např. zelenina obsahuje prvků, vitamínů, minerálů a jiných látek, ale věděli, že např. ovoce tělo osvěží, nebo že když si dají citrón, pomůže mj. svou kyselou chutí zadržovat tekutiny v těle. Podobné principy se využívají i ve fytoterapii s tím, že byliny jsou v působení mnohem razantnější.
V dietetice se klade důraz zejména na prevenci, neboť platí, že stravou lze zdravotní stav rychle a výrazně zhoršit, ale pomalu a hůře zlepšit. Nicméně některé příznaky nemoci můžou vymizet pouhou změnou stravování (např. nadýmání).