Dietetika (stravování)

Správné stravování a dobré fungování trávení je základem pro vytváření postnatální energie Qi [čchi], kterou organismus potřebuje pro všechny procesy, aby bylo tělo zdravé a vitální.

Čínská dietetika vychází z přírodních principů a zaměřuje se na působení jednotlivých potravin na organismus, tzn. jakou reakci v těle po snězení vyvolají, a to zejména ve vztahu k termodynamickému působení a působení jednotlivých chutí na organismus. Ve staré Číně nevěděli kolik např. zelenina obsahuje prvků, vitamínů, minerálů a jiných látek, ale věděli, že např. ovoce tělo osvěží, nebo že když si dají citrón, pomůže mj. svou kyselou chutí zadržovat tekutiny v těle. Podobné principy se využívají i ve fytoterapii s tím, že byliny jsou v působení mnohem razantnější.

V dietetice se klade důraz zejména na prevenci, neboť platí, že stravou lze zdravotní stav rychle a výrazně zhoršit, ale pomalu a hůře zlepšit. Nicméně některé příznaky nemoci můžou vymizet pouhou změnou stravování (např. nadýmání).

Zásady zdravého stravování

Dietetika stravování snídaně

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.
Cookie je krátký textový soubor, který navštívená webová stránka odešle do prohlížeče. Umožňuje webu zaznamenat informace o vaší návštěvě, například preferovaný jazyk a další nastavení. Příští návštěva stránek tak může být snazší a produktivnější. Soubory cookie jsou důležité. Bez nich by procházení webu bylo mnohem složitější.
Soubory cookie slouží k celé řadě účelů. Používáme je například k ukládání vašich nastavení bezpečného vyhledávání, k výběru relevantních reklam, ke sledování počtu návštěvníků na stránce, k usnadnění registrace nových služeb a k ochraně vašich dat.
Převzato z Google

Zavřít